Open relatie – Is dit mogelijk en wat zijn de gouden regels?

Een open relatie is niet voor iedereen weggelegd. Daarom moet je hier goed met je partner over praten. Niet alleen over de voordelen, maar juist ook over de nadelen. Alleerst moet je goed begrijpen wat een open relatie inhoudt:

Wat is een open relatie eigenlijk?

Een open relatie houdt in dat jij en je partner afspraken met elkaar hebben gemaakt zodat jullie beiden niet monogaam hoeven te zijn. Heel concreet betekent dit dat je met toestemming van de ander vreemd mag gaan. Dit kan een hoop gevoelens bij beide partijen losmaken. Daarom is het verstandig dit goed te bespreken. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Geen nood, ik heb voor je een aantal gouden regels in dit blog gezet. Deze vind je verderop in dit artikel.

Open relatie of toch maar niet?

Een open relatie is niet voor iedereen weggelegd. Je moet behoorlijk sterk in je schoenen staan wil je dit mentaal aan kunnen. Daarnaast moet je totaal niet jaloers van aard zijn. In een open relatie gaat het immers verder dan alleen kijken naar andere vrouwen/mannen. Zodra daar daadwerkelijk intimiteit bij komt kijken, zou je wel eens verstelt van je zelf kunnen staan hoe veel je dit doet. Als je bij de gedachten alleen al nare gevoelens krijgt (hoe klein ook), dan kan je hier beter niet aan beginnen. Sta je echt sterk in je schoenen en je partner ook en kan je het aan dat je partner seks heeft met een ander, dan kan een open relatie wel eens iets voor jou zijn. Advies blijft: denk goed na over de consequenties:

Regel 1: Zonder eerlijkheid en openheid houdt dit geen stand

De belangrijkste regel is eerlijkheid. Dit geldt natuurlijk voor elke relatie, maar in een open relatie is dit NOG belangrijker. Maak afspraken hoeveel je van elkaar wilt weten. Ik kan me goed voorstellen dat jij niets wilt horen over de seksavonturen die jouw partner buiten de deur heeft. Sommige partners hebben dan ook de afspraak om de relatie buiten de deur daadwerkelijk ook buiten de deur te houden.
Als jouw partner naar jouw ervaringen met je andere relatie vraagt, wees dan altijd eerlijk. Liegen heeft geen zin. Vertrouwen en eerlijkheid moet altijd de basis zijn.

Regel 2: Veiligheid voor alles

Als je het met een andere man/vrouw doet dan je partner. Doe dit dan altijd veilig, zeker als het een 1 night stand is. Van je vaste partner weet je immers dat je het niet per se veilig hoeft te doen als je al lang bij elkaar bent. Voor seks buiten de deur geldt “doe het ALTIJD veilig”. Als je een SOA oploopt heb je niet alleen jezelf ermee maar zeer waarschijnlijk ook je vaste partner waar je nog steeds intiem mee bent.

Regel 3: Hou het buiten je eigen huis

Neem jouw 2e relatie nooit mee naar je eigen huis. De relatie met je vaste partner kan nog zo sterk zijn, niemand vind het leuk om zijn partner in bed te vinden met een ander. Hierom is het veel verstandiger om naar het huis van je 2e partner te gaan of een hotel hiervoor te boeken. Een affaire speelt zich buiten je vaste relatie af toch? Hou het dan ook buiten huis.

Regel 4: Maak duidelijke afspraken met je vaste partner

Als je vantevoren met elkaar afspreekt wat wel en niet mag, dan heb je een duidelijke basis voor een open relatie. Hiermee voorkom je veel discussie en problemen. Een aantal voorbeelden van afspraken die gemaakt worden in een open relatie (let op dit zijn voorbeelden van anderen, dus geen adviezen):

  • Maar 1 keer seks met 1 persoon (one night stands) om verdere gevoelens te voorkomen
  • Buiten de plaats waar je woont, wie weet kent je parner de ander wel en jij in eerste instantie niet
  • Niet met bekenden. Dit zou voor veel problemen kunnen zorgen.
  • Flirten mag, zoenen mag, maar niet verder dan dat
  • Maximaal 1 nachtelijke escapade per maand
  • Slapen gebeurt gewoon thuis

Regel 5: Spreek af of anderen van je open relatie mogen weten

Denk hier samen goed over na. Zouden jullie vrienden/familie jullie anders aankijken of behandelen als ze weten dat jullie een open relatie hebben? Het ene koppel komt hier open voor uit, het andere koppel niet. Schat van te voren in wat anderen hier van denken. Schat ook van jezelf in of je waarde hecht aan andermans mening. Sommige mensen weten dat ze raar aangekeken zullen worden, maar vertellen dit toch onder het motto “ik ben nou eenmaal wie ik ben”. Als 1 van de 2 het voor jullie zelf wil houden, breng het dan niet koppig naar buiten. Kortom; maak hier een duidelijke afspraak over.

Regel 6: Jouw vaste relatie komt op de eerste plek!

Zelfs al zit je in een open relatie, jouw vaste partner blijft ten alle tijden jouw nummer 1. Jouw partner vertrouwt je met een ander toe. Schaad dat vertrouwen niet! Als je wat met jouw vaste relatie aan het doen bent en jouw 2e relatie vraagt of je wat te doen hebt nu, dan is het antwoord ALTIJD ja. Jouw vaste partner gaat voor! Een open relatie ben je met 2 personen ingestapt. Zorg er dus voor dat jullie samen op de 1e plek staan. De rest is niet blijvend en dus bijzaak.

Conclusie of een open relatie mogelijk is

Een open relatie is zoals je hierboven ziet 1 van de moeilijkste vormen van relaties. Een open relatie is goed mogelijk, echter moet je ervoor zorgen dat alles kristal helder is qua afspraken. Alleen op die manier heeft dit kans van slagen. Stamregel: Bij twijfel begin je nog niet aan een open relatie. Pas als je er volledig achter staat kan je de sprong in het diepe wagen.
Open relaties slagen niet vaak. Als ze slagen is de band tussen de partners enorm sterk en wordt deze alleen maar sterker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *