Lat relatie: de mogelijkheden

Living Apart Together (LAT) biedt voor steeds meer mensen een uitkomst waarbij de intieme relatie behouden blijft, maar de partners wel degelijk op afstand van elkaar blijven wonen. In de jaren zeventig werd de term voor het eerst gebruikt om stelletjes aan te duiden die een ‘normale’ relatie hadden, maar (nog) niet samenwoonden. Vooral jongeren 18-35 hebben een Lat relatie. Dit komt onder andere vanwege het feit dat in die levensfase zich nog van alles afspeelt.

Lat relatie niet voor iedereen weggelegd

Veel mensen in een dergelijke relatie studeren nog of zijn pas net met werken begonnen, en zien zichzelf bovendien nog niet samenwonen. Een Lat relatie is echter ook op steeds latere leeftijd een veelvoorkomende relatievorm. In de geïndividualiseerde maatschappij van de laatste decennia, is het trouwen en samenwonen niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger.

Dit leidt ertoe dat veel mannen en vrouwen besluiten om hun eigen leven te leiden, met de steun en liefde van een partner, maar zonder daar mee samen te wonen. Het komt ook vaak voor dat het eenvoudigweg niet mogelijk is om bij elkaar te wonen. Een aantal redenen om niet samen te wonen kunnen zijn:

  • Het koppel kan beter met elkaar opschieten als ze elkaar soms eventjes niet zien
  • Een partner moet werken aan de andere kant van het land
  • De persoonlijkheden zijn onverenigbaar in hetzelfde huis, qua inrichting en opruimgedrag
  • Een afkoelperiode na een moeilijke tijd in de relatie
  • Het koppel heeft de prioriteiten ergens anders liggen

In veel gevallen willen koppels met een Lat relatie wel degelijk met elkaar samenwonen, maar is het in de praktijk niet mogelijk. Zelfs getrouwde echtparen kunnen na zoveel jaar huwelijk nog besluiten dat het beter is om apart te wonen. Je kunt ook uit elkaar gaan en op de datingmarkt een nieuwe partner vinden die beter bij je past.

Gewoon proberen

In veel situaties is het zo dat stelletjes het sneller dan vroeger met elkaar onder een dak proberen. Mensen wonen tegenwoordig ook sneller samen. Ze gaan echter ook sneller uit elkaar. Deze dynamiek zorgt ervoor dat veel stelletjes hun relatie ‘uittesten’ door te gaan samenwonen. Als dit niet zo’n succes is, biedt een Lat relatie een perfecte uitkomst.

Wat weegt zwaarder?

Een Lat relatie heeft een aantal voor- en nadelen. De voordelen zijn dat het mogelijk is om een relatie fris te houden, zonder onnodige irritaties. De beroemde ruzies over het ophangen van het toiletrolletje of het dopje op de tandpasta doen, behoren definitief tot het verleden. Daarbij komt dat je veel meer energie in elkaar kunt steken.

Een bezoekje aan de ander zijn of haar woning voelt dan ook veel meer als een ontspannen uitstapje. De grootste nadelen zijn voor sommigen het gevoelde gebrek aan intimiteit, omdat de ander vaak zo ver weg is op de momenten dat diegene hem of haar nodig heeft.

Niet onbelangrijk

Daarnaast spelen ook financiën een rol. Met z’n tweeën is het immers relatief goedkoper om samen te wonen in een groter huis. Als het stel kinderen heeft, is ook de opvoeding een zaak waar het koppel met een Lat relatie goede afspraken over moet maken. Gelukkig kunnen de meeste mensen met een Lat relatie heel gelukkig zijn, maar net als in een relatie waar het stel wel samenwoont, vergt het enig aanpassingsvermogen en een grote liefde voor elkaar. Als het echter niet blijkt te werken kun je gelukkig altijd nog gaan daten.